Μια οικογενειακή παράδοση που χάνεται στα μέσα του περασμένου αιώνα, αποτέλεσε τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε το γνωστό ούζο ΤΕΤΤΕΡΗ. Το αυθεντικό νησιώτικο ούζο με τη σπάνια γεύση που το κατατάσσει ανάμεσα στα 10 καλύτερα ούζα της χώρας μας.

Από τα μέσα του περασμένου αιώνα παράγεται λοιπόν το ούζο ΤΕΤΤΕΡΗ , πού πρώτος το απέσταξε ο Στυλιανός Τέττερης το 1846, ως προϊόν στην αρχή για οικιακή χρήση. Έχοντας όμως μεράκι και αγάπη για το απόσταγμα αυτό του γλυκάνισου κατάφερε να το κάνει γνωστό σε όλη την εκεί περιοχή, και να ασχολείται σιγά – σιγά επαγγελματικά με αυτό .

Βλέποντας πόσο άρεσε το ούζο και ειδικότερα η γεύση της μαστίχας στις γυναίκες του Τούρκου διοικητή συνδύασε αυτές τις δύο γεύσεις και παρήγαγε το μαστιχάτο ούζο , το οποίο εξάγονταν μέχρι την Κων/πολη και αργότερα στην Αίγυπτο, μέχρι το 1930 περίπου.

Το 1912, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χίου, ο Ιωάννης Τέττερης (2η γενιά) μαθαίνοντας τα μυστικά της απόσταξης από τον πατέρα του ,ιδρύει την πρώτη του Ποτοποιία με επίσημη άδεια του Ελληνικού κράτους. Από τότε συνεχίζεται ασταμάτητα η παραγωγή του ούζου, καταφέρνοντας να παρασκευάζει ένα από τα καλύτερα αποστάγματα γλυκάνισου.
Ακολουθεί η τρίτη γενιά της οικογενείας με τον Ελευθέριο Τέττερη (αριστούχο πτυχιούχο Οινολογίας στη Dijon της Γαλλίας το 1954) με τον αδερφό του Στυλιανό Τέττερη να εμφιαλώνουν πρώτοι το ούζο στη Χίο, (1947- η πρώτη φιάλη πού εμφιαλώθηκε σώζεται ακόμη), να παρασκευάζουν γνήσιο Μπράντυ (παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια) ενώ παράλληλα είναι οι πρώτοι πού παρήγαγαν γεύσεις παραδοσιακών λικέρ όπως η Μαστίχα, το Μανταρίνι, το Περγαμόντο και το Τριαντάφυλλο , πού ως προϊόντα της Χίου φημίζονται για το ωραίο άρωμά τους.

Τα παραπάνω προϊόντα είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά διότι είναι παιδιά της μυροβόλου όπως αποκαλούν από την αρχαιότητα την Χίο. Το πιο φημισμένο προϊόν της Χίου είναι η Μαστίχα πού είναι μοναδική στον κόσμο ως Χιώτισσα (καλλιεργείται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού), αλλά και τελευταία μετά από Πανεπιστημιακές έρευνες αποδείχθηκε η θεραπευτική ιδιότητά της στα έλκη του στομάχου.

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής των προϊόντων της ποτοποιίας ΤΕΤΤΕΡΗ, συνεχίζεται αδιάκοπα με της ίδια πάντα συνταγή, από την τέταρτη γενιά Ιωάννη (πτυχιούχο Χημικό Εθν. Καποδ. Πανεπ. Αθηνών) και Αλέξανδρο Τέττερη (πτυχιούχο ΑΣΟΕΕ). Η πατροπαράδοτη απόσταξη σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση και τη σύγχρονη τεχνολογία στην εμφιάλωση , συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, δίνουν στα προϊόντα ΤΕΤΤΕΡΗ το μοναδικό χαρακτήρα των αυθεντικών ελληνικών ποτών.

Η ποτοποιία ΤΕΤΤΕΡΗ είναι η μόνη Χιώτικη ποτοποιία που πραγματοποιεί εξαγωγές εδώ και σαράντα χρόνια , σε ΗΠΑ, Αυστραλία, και περιοδικά σε Βέλγιο, Ιταλία και Κύπρο,ενώ πρόσφατα επεκτείνει τίς εξαγωγικές της δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

Η Ποτοποιία Τέττερη πρόσφατα πιστοποιήθηκε στο σύστημα διασφάλισης Ποιότητος ISO 9002 καθώς και τηρεί σύστημα HACCP , ως ένα μεγάλο βήμα για την αναγνώριση της σταθερότητας και καλής ποιότητος των προϊόντων της.

Για την παραγωγή του ούζου Σπόροι γλυκάνισου, Οινόπνευμα, και νερό ενώνονται σέ μιά μυσταγωγική συνεύρεση βρασμού-ατμοποίησης-υγροποίησης γιά νά δώσουν τό απόσταγμα
Ο σπόρος γλυκάνισου γένημμα θρέμμα τής Χιώτικης γής ,επιλέγεται μέ εμπειρία μεράκι καί γνώση 3 γενεών.
Οινόπνευμα - προϊόν απόσταξης γεωργικής προέλευσης Ελληνικής μελάσας 96% καθαρότητας παραγώμενο με αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο υπό την εποπτεία τού κράτους πάντα σύμφωνα μέ σχετική οδηγία της ΕΟΚ.
Νερό πηγαίο -νερό πού με΄αργό φυσικό τροπο φιλτράρεται απο τή γή κάι εμπλουτίζει τά πηγάδια μας - επεξεργάζεται μέ φυσικό τρόπο. Το νερό μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πού βοηθούν τά ποτά νά αναδείξουν τά ιδιάζοντα γεύστικά τους χαρακτηριστικά.
Το επόμενο στάδιο μετά την επιλογή των πρώτων υλών είναι η Απόσταξη του ούζου. Πριν από την απόσταξη προηγείται η διαβροχή των σπόρων του γλυκάνισου μέσα σε σακιά μία μέρα πριν την απόσταξη έτσι ώστε να μαλακώσει ο σπόρος και να δώσει περισσότερο άρωμα κατά την απόσταξη.


Στην Ποτοποιία Τέττερη λειτουργούν σήμερα τρεις άμβυκες απόσταξης και ο παλαιότερος ξεπερνάει τα 100 χρόνια λειτουργίας! Οι δύο από αυτούς δουλεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο καίγοντας ξύλο, και με την δυνατότητα ροής ατμού έπειτα από προσαρμογή σερπαντίνας ατμού στον πυθμένα. Η χωρητικότητα των αποστακτήρων είναι 4001t ο παλαιότερος και 600 1t ο δεύτερος Ο τρίτος αποστακτήρας είναι και ο μεγαλύτερος με χωρητικότητα 1000 lt, και είναι αποστακτήρας ατμού και μόνο. Μετά την διαβροχή του γλυκάνισου οι τρεις αποστακτήρες γεμίζονται με ποσότητες πρώτων υλών - γλυκάνισος, οινόπνευμα, νερό - ανάλογα με την χωρητικότητα του καθενός. Συνήθως χρησιμοποιούνται 120 -150 κιλά γλυκάνισου για τους τρεις αποστακτήρες σε κάθε απόσταξη πράγμα πού πιστοποιεί την περιεκτικότητα του ούζου Τέττερη σε φυσικό γλυκάνισο! Στη συνέχεια συμπληρώνονται οι αποστακτήρες με νερό και οινόπνευμα, στις αναλογούσες πάντα ποσότητες και σφραγίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας ζύμη στα σημεία πού ενώνονται (καπάκι, τόξο). Μετά από δύο μέρες αφού ανταλλάξουν αρώματα οι πρώτες ύλες μέσα στους αποστακτήρες, αρχίζει η απόσταξη.

Η απόσταξη είναι ίσως η σπουδαιότερη διαδικασία , είναι η γέννηση του ούζου, και χρειάζεται χρόνο και πολύ αγάπη και προσοχή. Η διαδικασία αυτή στην Ποτοποιία Τέττερη, ακολουθώντας την παράδοση αρχίζει από τις 5 το πρωί και τελειώνει περίπου στις 10 το βράδυ.Μέ πολύ τέχνη κάι μεράκι πολύ γία τήν παραλαβή καί τή ποιότητα καί νά μπορούμε να λαμβάνουμε εργά αργά όλη τη δύναμη τού σπόρου τού γλυκαννίσου.

Η πρώτη συλλογή μικρής ποσότητας αποστάγματος πού είναι διαφορετική σε κάθε αποστακτήρα ονομάζεται κεφαλή, ενώ η ποσότητα πού παρακρατείται στο τέλος και είναι πολύ μεγαλύτερη ονομάζεται ουρά . Η ποσότητα μεταξύ κεφαλής και ουράς ονομάζεται καρδιά και είναι μεγαλύτερη από όλες. Οι κεφαλές και οι ουρές παρακρατούνται σε ειδική δεξαμενή και όταν μαζευτούν μεγάλες ποσότητες από πολλές αποστάξεις, τότε ξανααποστάζονται και δίδουν νέα καρδιά αποστάγματος.


Καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας , παίρνονται δείγματα του προϊόντος και παρακολουθείται στο εργαστήριο της εταιρίας. Η ποτοποιία Τέττερη διαθέτει χημικό εργαστήριο πλήρης εξοπλισμένο για τις ανάγκες της το οποίο διαθέτει σύστημα αέριας χρωματογραφίας, για την ανά πάσα στιγμή παρακολούθηση των αναλογιών των πρώτων υλών του προϊόντος. Με το σύστημα αυτό ελέγχεται η ποιότητα του αποστάγματος και των πρώτων υλών που το απαρτίζουν. Ακόμη γίνονται έλεγχοι μέτρησης, σκληρότητας νερού, τελικός οινοπνευματικός βαθμός όλων των προϊόντων, έλεγχος κατά την εισαγωγή των πρώτων υλών, όπως ποιότητα οινοπνεύματος απόδοση γλυκάνισου, ποιότητα ζάχαρης (για τη χρήση παραγωγής λικέρ),και ελαίων όπως το μαστιχέλαιο κ.α, μέθοδος πλάγιας απόσταξης κλπ.


Το απόσταγμα του γλυκάνισου αποθηκεύεται σε ειδικές ανοδείξωτες δεξαμενές έτσι ώστε να κρυώσει και να δαμάσει όπως λένε . Στις δεξαμενές αυτές μπορεί να μετρηθεί ο όγκος του η θερμοκρασία και ο οινοπνευματικός του βαθμός προϋποθέσεις απαραίτητες για την μετέπειτα αραίωση του. Από αυτές τις δεξαμενές η Χημική Υπηρεσία θα πάρει δείγμα του αποστάγματος για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ως προς την καταλληλότητα του.

Μετά από δύο ημέρες το απόσταγμα αναμειγνύεται με νερό μέσω συστήματος Αντίστροφης Όσμωσης. Το σύστημα αυτό με σειρά από ειδικά φίλτρα απαλλάσσει το νερό από κάθε μικροβιακό φορτίο και από τα άλατα. Έτσι το νερό πού περιέχεται στο προϊόν έχει ουδέτερη γεύση και δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα του. Ακολουθεί η αραίωση και ομογενοποίηση του αποστάγματος σε ειδικό αναδευτήρα και θα γίνει ο τελικός προσδιορισμός του κάθε ούζου ως προς τους οινοπνευματικούς βαθμούς 40% vol για το ούζο Νο 7 και 46% vol για το ούζο Νο 5. Όταν το προϊόν πληρεί τις ποιοτικές προϋποθέσεις μεταφέρεται στην τελική του αποθήκευση σε ανοξείδωτες ψυκτικές δεξαμενές για να παραμείνει τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την εμφιάλωση του. Υπάρχουν διαφορετικές δεξαμενές αποθήκευσης για το κάθε προϊόν ξεχωριστά.

Στη διαδικασία της εμφιάλωσης το τελικό πια προϊόν φιλτράρεται από ανοξείδωτο φίλτρο, και πηγαίνει στο σύστημα εμφιάλωσης ,σφράγισης και ετικετοποίησης των φιαλών. Το σύστημα αυτό είναι αυτόματο , έχει τη δυνατότητα εμφιάλωσης 3000 φιαλών την ώρα, και συνδέεται με ετικετέζα κόλλας τριών εμπρόσθιων ετικετών και μια οπίσθια αυτοκόλλητη ανάλογη μέ τη συσκευασία.Σε καθε φιάλη αναγράφεται η ημε ρομηνία παραγωγής και ο κωδικός παρτίδας του κάθε προϊόντος , απαραίτητο στοιχείο για την ιχνιλασιμότητα του προϊόντος σε περίπτωση μη καταλληλότητάς του

Στο τέλος όλων των διαδικασιών ακολουθεί ο καθαρισμός των αποστακτήρων. Με την έγκριση της Χημικής Υπηρεσίας οι αποστακτήρες ανοίγονται έτσι ώστε να φύγουν τα υπολείμματα της απόσταξης πού είναι νερό και οι σπόροι του γλυκάνισου. Το νερό φεύγει μονό του ενώ οι σπόροι μαζεύονται και πετιούνται γύρω από τα δέντρα και είναι ένα καλό λίπασμα. Οι αποστακτήρες καθαρίζονται με πίεση καυτού νερού με ξύδι και με ειδικό πιστόλι ατμού και ξανασφραγίζονται για να ακολουθήσει ξανά η διαδικασία πλήρωσης τους με πρώτες ύλες.


Ούζο Νο 5 (46% Vol)

Η πείρα, η γνώση τεσσάρων γενεών της οικογενείας Τεττερη, συνδυαζόμενες με υπομονή καί αγάπη, έδωσαν στo ούζο Νο 5 ξεχωριστή θέση ανάμεσα στά καλυτερα αποστάγματα της Ελλάδος.

Προιόν αποστάξεως αυστηρά επιλεγμένων σπόρων Χιωτικου γλυκανίσου, με δυνατή γεύση καί εξαιρετικό άρωμα,πού κάνει πάντα φίλους εκείνους πού πιστεύουν στή φιλοσοφία τής πραγματικής χαλάρωσης. 


Ούζο Νο 7 (40%Vol)

Ελαφρύ στή γεύση, απαλο στο άρωμα, σέχαιδεύει όπως η καλοκαιρινή αύρα του Αιγαίου.

Το ούζο της παρέας, που εδώ και 130 χρόνια μας ταξιδεύει στη χαρά και στο κέφι καί συνοδεύει πιστά τις στιγμές που αξίζει να ζούμε.


Ούζο Μαστίχα (42% Vol)

Η συναπόσταξη επιλεγμένων σπόρων γλυκανίσου μαζί μέ κομμάτια φυσικής μαστίχας έδωσαν ένα εξεραιτικό προιόν πού συνδυάζει δυό απίθανες μοναδικές γεύσεις τού ούζου καί τής μαστίχας .

Πίνεται ώς απεριτίφ καί είναι πολύ χωνευτικό ποτό.